McGinlay Bell – ER Residence

01-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse

Set within a leafy secluded suburban area of Bearsden, our house was developed as a simple one to two storey four bedroom house within a former vacant plot. Previously a domestic tennis court, the confines of the site are strongly defined by a perimeter of mature Scots pine trees. The project was conceptually conceived as a brick house that masters a subservient open-plan pavilion to its long narrow site between two existing residential properties.

Intentionally domestic in scale and familiar in form the house incorporates multiple narratives from garden pavilion to courtyard house. A series of courtyards cut from the plan modulate the volume of the pavilion defining clear open plan zones for living, dining, hosting and relaxation. Externally these courtyards create a series of breakout spaces offering common points of orientation within the house. 

The form of the building has been carefully considered to respond to the proportions of the neighbourhood buildings while brick has been chosen as the dominant material to create a visual coherence and a feeling of robustness and longevity. Continuity between the architecture and landscape was fundamental to our designed approach where the manipulation of materiality, mass, light and space aimed to root the building to the site while comfortably locating the building in a wider landscape.

02-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
03-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
14-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
07-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
04-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
10-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
08-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
05-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
06-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
19-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
09-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
11-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
15-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
12-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
13-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
17-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
16-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
18-mcginlay-bell-er-residence-jack-hobhouse
20-mcginlay-bell-er-residence-location-plan
21-mcginlay-bell-er-residence-site-plan
22-mcginlay-bell-er-residence-floor-plans
23-mcginlay-bell-er-residence-south-elevation
24-mcginlay-bell-er-residence-long-section
25-mcginlay-bell-er-residence-axonometric
26-mcginlay-bell-er-residence-axonometric-exploded
27-mcginlay-bell-er-residence-cross-section

ER Residence

Design, Description: McGinlay Bell
Photography: Jack Hobhouse
Location: Glasgow, United Kingdom
Year: 2020

Project size: 258 m2
Site size: 780 m2
Building levels: 2

McGinlay Bell: Instagram, Twitter, Contact
Jack Hobhouse: Instagram, Contact

Published with BowerBird