Kilo / Honč – 1903 Apartment

17-kilo-honc-1903-matej-hakar

We told ourselves, that we’re going to let the space stand out and work just with it. We want these huge open volumes, because it’s all about having that airy space. About seeing from one side of the apartment to another. About feeling of openness and simplicity and about finding space for our individualities, experiences and joys. We need to think of what exactly do we need in our lives. Maybe just a little more than nothing. Reconstruction in Trnava is about that. About simplicity, geometry, the experience of space, where furniture is more a scene and a symbolic narrative. It’s about the apartment itself, people, love, long evenings, discussions, about food, children, feelings, about you.

The spaces of the apartment are defined very simply with the transparent partitions with curtains, which allow you to perceive and enjoy the whole depth of the space, but at the same time provide enough intimacy if desired.
The furniture defines just what is most essential and necessary. Our intention was to create atmospheres rather than strictly predefined spaces.

The apartment is entered from a private courtyard serving the occupants of the house. You will be welcomed by a large dining room with a kitchen located on the site of a former storage room, which slightly extends into the dining room. On the left you can enter a children’s room through an old door embedded in a transparent partition. On the right you see a long transparent partition defining the bathroom, then continuing to the second wing of the apartment, in which it divides the bedroom from a large living room with a grand piano, interior garden, movie projection and oven. We like the spatial depth we created in the apartment. We like the opportunity to see through more spatial layers. In the part of the apartment with a living room, we managed to uncover the original wooden beamed ceiling, over which, in addition, steel reinforcements pass.

A flexible and open home for a young family in a house almost 120 years old.

01-kilo-honc-1903-matej-hakar
03-kilo-honc-1903-matej-hakar
05-kilo-honc-1903-matej-hakar
07-kilo-honc-1903-matej-hakar
08-kilo-honc-1903-matej-hakar
09-kilo-honc-1903-matej-hakar
10-kilo-honc-1903-matej-hakar
11-kilo-honc-1903-matej-hakar
12-kilo-honc-1903-matej-hakar
13-kilo-honc-1903-matej-hakar
14-kilo-honc-1903-matej-hakar
15-kilo-honc-1903-matej-hakar
16-kilo-honc-1903-matej-hakar
18-kilo-honc-1903-matej-hakar
19-kilo-honc-1903-matej-hakar
20-kilo-honc-1903-matej-hakar
21-kilo-honc-1903-matej-hakar
22-kilo-honc-1903-matej-hakar
23-kilo-honc-1903-matej-hakar
24-kilo-honc-1903-matej-hakar
25-kilo-honc-1903-matej-hakar
27-kilo-honc-1903-matej-hakar
29-kilo-honc-1903-matej-hakar
30-kilo-honc-1903-matej-hakar
31-kilo-honc-1903-matej-hakar
32-kilo-honc-1903-matej-hakar
33-kilo-honc-1903-axo
34-kilo-honc-1903-previous-state
35-kilo-honc-1903-reconstructed-condition

1903 Apartment

Design, Description: Kilo / Honč
Photography: Matej Hakár
Location: Trnava, Slovakia
Year: 2021

Gross Built Area: 119,5 m2
Program: Apartment for young family
Lead Architects: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Kilo / Honč: Facebook, Instagram, Contact
Matej Hakár: Facebook, Instagram, Contact