Juan Saez Pedraja – Wang House

00002-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares

The Wang cottage is located in the Ocean park neighborhood, one block from busy Lincoln Blvd but half a mile from the calm of the Pacific Ocean. It lays on an exceptionally elongated corner lot: 80 feet long and only 25 feet wide.

The project acknowledges the evolving character of the neighborhood and its contradictions: the urban bustle versus the coastal calm, traditional bungalows and cottages against new oversized developments; it intends to harmonize these forces to set a tone and scale that fits its complex surroundings. The house has a contemporary clean volume with straight simple lines, but at the same time the gable roof and cedar siding softens this volume, bringing a materiality reminiscent of the cottage feeling to reclaim the beachy character of the neighborhood. The relationship between the interior and the exterior is done by carving the house’s volume in strategic areas, creating a side patio on the ground floor and two roof decks on the upper floor.

On the ground floor instead of maximizing the buildable area the house is positioned an additional 3.5 feet from the required setback to create a linear semi-covered patio along the home’s street side. This design approach makes the living space actually much larger by creating an outdoor extension of the living/dining area separated by large glass sliders that can stack in front of the house stairs. The living/dining area is a double height space connected to the entry and kitchen on the North side and to the stairs on the South side. The kitchen and appliances are integrated in the wood cabinets and become a seamless and elegant continuation of the living space.

On the second floor the house cantilevers over the side patio creating an open gallery that overlooks the living/dining area and connects the master suite to the guest bedroom and bathroom. A built in book case with window seats provide storage and a place to seat at the same height of the canopy of the adjacent street’s trees. Upstairs, a loft level with a sloped ceiling connects both roof decks.

When the loft’s skylights are open the air flows from the side yard patio through the double height space ventilating the whole house as a passive cooling strategy.

For the interiors a mute palette of white and different shades of wood was selected. Straight simple pure lines allow to keep the focus on the wood’s materiality, the house’s spatial qualities, and the evolving light which shifts throughout the day. The wood cabinets, doors and trims are maple, stained to match the french oak floor finish. Hardware is kept to the minimum and mostly replaced by built-in finger pulls.

The exterior of the house is cladded in cedar siding; the planks were previously treated with a natural stain that accelerates the aging process, providing a silvery patina and aged weathered look that, together with the knotty planks makes us recall the typical beach cottage look. The windows and doors finish is anodized aluminum which matches the standing seam roof and resonates with the silvery tones of the siding.

00001-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00005-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00006-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00007-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00003-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00008-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00009-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00010-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00012-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00011-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00014-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00013-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00015-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00017-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00016-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00004-saez-pedraja-wang-house-ignacio-espigares
00020-saez-pedraja-wang-house-c
00018-saez-pedraja-wang-house-a
00021-saez-pedraja-wang-house-d
00022-saez-pedraja-wang-house-e
00019-saez-pedraja-wang-house-b

Wang House

Design, Description: Saez Pedraja
Photography: Ignacio Espigares
Location: Santa Monica, California, USA
Year: 2021

Client: Private
Date: 2019-2021
Status: Completed
Size: 1,601 Ft2
Project Team: Juan Saez Pedraja, César Córdoba San Emeterio, Sergio Córdoba San Emeterio
Contractor: OCS Homebuilders
Structural Engineering: Cristmar Designs
Furniture And Houseware: Knoll And Muuto

Saez Pedraja: Instagram, Contact
Ignacio Espigares: Instagram, Contact