John Pawson – Palmgren House

00001-john-pawson-palmgren-house-gilbert-mccarragher

This house on the shore of Lake Drevviken takes the form of a simple box, with an enclosed courtyard at the back and a terrace to the front. Uncompromisingly contemporary, the architecture is nonetheless a quiet presence in the landscape. In winter, when the lake freezes over and the site is blanketed in snow, the pale volume is all but invisible. In summer, viewed from across the water, the elevations are fragmented by foliage. Inside the house is designed to be as open as possible to views over the lake, with spaces framed in simple surfaces and in a pale tonal palette.

00006-john-pawson-palmgren-house-gilbert-mccarragher
00002-john-pawson-palmgren-house-gilbert-mccarragher
00003-john-pawson-palmgren-house-gilbert-mccarragher
00007-john-pawson-palmgren-house-gilbert-mccarragher
00005-john-pawson-palmgren-house-gilbert-mccarragher
00008-john-pawson-palmgren-house-gilbert-mccarragher
00009-john-pawson-palmgren-house-gilbert-mccarragher
00010-john-pawson-palmgren-house-gilbert-mccarragher
00004-john-pawson-palmgren-house-gilbert-mccarragher

Palmgren House

Design, Description: John Pawson
Photography: Gilbert McCarragher
Location: Drevviken, Sweden
Year: 2013

Project Team: Shingo Ozawa, Seamus Kowarzik

John Pawson: Instagram, Contact
Gilbert McCarragher: Instagram, Contact