dmvA – Extension vB4

00002-dmva-extension-vb4-frederik-vercruysse

A few years ago, dmvA was requested to design an extension to an A-framed house to reconvert this holiday home into a comfortable, contemporary house.
This house is situated in a former recreation area and although municipality transformed this area into one with full residential use, one must deal with specific building regulations.

First dmvA designed an organic lobate extension, consisting of three parts, winding between the fir-trees. Although nature was highly respected, this design did not meet the demands of building authorities and was therefore rejected.
This led to the design and construction of the well-known, mobile BlobvB3.

The search for a design that fitted in with building regulations and strong enough to touch the pyramid form, resulted in a floating volume, a ‘tunnel’ built with trapezoidal wooden constructions. Like the A-framed house, built with structural frame of studs, this new timber part followed the same structure. These two frames next to each other connect the old and the new part and create the basis for the dimensions of the library, the new bathroom and entrance.
The back and the front side of the new building volume are fully glazed, allowing full view on the garden and pond.
Views from street side are interrupted by a movable partition wall.

The architectural concept is based on a dialogue between old and new, coziness and openness, glass and wood and linked by materiality and details.

00003-dmva-extension-vb4-frederik-vercruysse
00004-dmva-extension-vb4-frederik-vercruysse
00001-dmva-extension-vb4-frederik-vercruysse
00005-dmva-extension-vb4-frederik-vercruysse
00006-dmva-extension-vb4-frederik-vercruysse
00007-dmva-extension-vb4-groundfloor
01 snede _ Layout

Extension vB4

Design, Description: dmvA
Photography: Frederik Vercruysse
Location: Brecht, Belgium
Year: 2011

Principal: VB
Team: David Driesen, Tom Verschueren
General contractor: Eddy Leys (steel), Rudy Meyvis (carpentry), Boomse Glashandel (Glass)
Constructional engineer: ASB
Built area: 54 m2 and 26 m2 auditioned

dmvA: Facebook, Instagram, Contact
Frederik Vercruysse: Instagram, Contact