depaolidefranceschibaldan architetti – Villa SP

00004-ddba-villa-sp-alessandra-bello

The particularity of the area suggested a building intervention that re-proposes, in the current interpretation, a residential building that can be traced back to an architecture that respects the surrounding natural environment and with references to traditional forms and building techniques.

The intention behind the project was therefore to create a discreet architectural volume, developed on a single level, that dialogues with the surrounding rural landscape and can find a discreet and proportionate insertion.

The project therefore aims to the realization of an essential and sculptural architecture through the modeling of a “monolithic” volume where, the external brick wall facing, with light lime plastering, recovers the concept of the surrounding walls, typical of the surrounding countryside. The main volume comes from two subtractions: on the south side, the volume of the entrance patio and on the north, the porch, which wants to emphasize the view towards the cultivated landscapes and.

The volumetric conformation of the project starts with a review of building typologies typical of the Venetian countryside such as the “bracciantile house”, which began to spread in the early nineteenth century, and the “palazzetto”.

Architecturally, the building is composed of a single body on one level and has a rectangular plan with a ratio of 1:2. The construction is characterized by a brick coating with lime plaster with a light shade, in order to allow the reading of the texture, and from the four-asymmetrical pitched aluminum metal cover.

The main rooms of the house are organized through the north-south longitudinal distribution axis. This path, endowed with its own expressive-compositional force, culminates with the view towards the cultivated fields to the north. At the end of it, a porch overlooking the main garden whose flared walls further strengthen the dialogue between the building and the surrounding natural landscape.

00005-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00003-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00011-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00009-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00008-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00017-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00012-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00015-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00006-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00007-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00001-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00013-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00016-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00014-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00018-ddba-villa-sp-alessandra-bello
00019-ddba-villa-sp-drawing
00020-ddba-villa-sp-section-aa

Villa SP

Design, Description: depaolidefranceschibaldan architetti
Photography: Alessandra Bello Fotografa
Location: Venice, Italy
Year: 2019

Partner in charge: Alessandro De Paoli, Mirco De Franceschi, Elisabetta Baldan, Marco Sartori
Team: Enrico Todaro, Daniele Volpato, Silvia Canton, Margherita Vegro, Paolo Guidotto
Structures: Sandro Vanin
Electrical and mechanical projects: Giuseppe Giunta
Client: private
Use: residential
Size: 270 m2

depaolidefranceschibaldan architetti: Facebook, Instagram, Contact
Alessandra Bello Fotografa: Facebook, Instagram