Cristian Alvarado Espinoza – MV House

00051-mv-house-cristian-alvarado-espinoza

A break on the hill

The order is a second home for a family on the slopes of a hill located in the southern sector of Laguna Aculeo, Paine.

The conditions of the terrain with an angle of 30 degrees create the following problem: How, in addition to accommodating the traditional program, is the family reunion generated and possible?

The work tries to solve this through the creation of a pause, a new horizon that on one hand projects us from the ground to the descent of the slope and on the other, the construction define a space for the encounter. Thus, the landscape is an excuse and a backdrop for daily acts. The construction protects but emphasizes and reinforces the idea of dominance.
For this, it is proposed to separate the program into two volumes, one with the common areas and another one with the bedroom areas.
The first volume is entered by the upper part of the site reaching level with it. This is arranged perpendicular to the street so does not obstruct the view of the surrounding hills, and also generates that the work is perceived smaller in size, scaling, accompanying and not interrupting. Inside, the kitchen, dining room and living room (in that order from the entrance) share a single space that projects and finishes off a large window that frames the landscape. Its perimeter opens onto the backyard contained by the pool, which will be protected from the wind by the second volume.

The second volume is parallel to the level of the hill a floor below, transforming itself into support for the first volume. In addition to the terrace and the space for the patio/pool, this volume creates in its lower part a more intimate balcony for the bedrooms, creating an open and covered outdoor circulation. Above, the large terrace is an extension of the living room and the patio, projecting the views over the nearby roofs towards the lagoon.
This new horizon, the break on the hills, tries to materialize the creation of a superposition of activities, and how the architecture and its relation and proximity with the surroundings enhance, qualitatively, the meeting of people, the experience of a context creating a space with the feeling of a place but always different.

00002-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00008-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00022-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00036-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00038-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00040-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00041-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00042-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00043-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00037-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00031-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00033-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00035-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00032-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00046-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00015-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
00005-mv-house-cristian-alvarado-espinoza
/Users/CAE/Google Drive/ARQUITECTURA/CASA MORAGA/CAD/PARA PUBLIC
/Users/CAE/Google Drive/ARQUITECTURA/CASA MORAGA/CAD/PARA PUBLIC

MV House

Design, Description: Cristian Alvarado Espinoza
Photography: Cristian Alvarado Espinoza
Location: Laguna De Aculeo, Paine, Chile
Year: 2017

Constructed area: 230 m2
Construction: Sergio Contreras
Structural Calculation: Pablo Romero
Kitchen and interior design: OhDa Diseño, Carla Valenzuela

Cristian Alvarado Espinoza: Contact